utorak, 16 maj 2023 16:22

U Srpcu održana promocija knjige “Lov na divlje svinje” autora Vladimira Mijailovića

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Magistar poljoprivrede Vladimir Mijailović iz Beograda, koji iza sebe ima lovačku karijeru dugu više od tri decenije, promovisao je u subotu 13. maja u Srpcu svoju drugu knjigu pod nazivom “Lov na divlje svinje” uz podršku Lovačkog udruženja “Srna” i Narodne biblioteke Srbac.
Knjiga je izašla iz štampe tek prije nekoliko dana i ovo je bila njena prva zvanična promocija za Republiku Srpsku i Srbiju a prisustvovalo joj je više desetina lovaca iz Srpca i okolnih opština i gradova.
Mijailović, koji vuče korijene iz Nožičkog, u knjizi je sabrao višedecenijsko iskustvo lova na divlje svinje u oblasti rijeke Limpopo u Africi, francuskom Šampanju i Korzici, rumunskim Karpatima, Volgi u Rusiji, Tadžikistanu, kao i lovištima u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Republici Srpskoj. Ističe da će to biti korisno štivo svim lovcima, a naročito početnicima, budući da je literatura o lovstvu prilično oskudna na području bivše Jugoslavije.
“Obuhvatio sam lov od ravnice do brda i pobrđa sa svim rasama pasa koje su prisutne na teritoriji Srpske i Srbije, male tajne o načinima prihrane i izbor optike i municije, uz kratke i efektivne reportaže o iskustvima lovaca sa ovih područja. Samo za jedan dan, od izlaska knjige u štampariji u Kragujevcu, putujući do Beograda prodao sam 100 primjeraka, što dovoljno govori koliki o njoj vlada interes”, rekao je Mijailović.
On je prošle godine objavio i knjigu “Od Afrike do Sibira” koja je takođe promovisana u Srpcu i postala bestseler a uskoro se očekuje drugo, dopunjeno izdanje.
“Sva izdanja sam pripremam i uređujem a novu knjigu je objavila štamparija Grafostil iz Kragujevca, jedna od najpoznatijih srpskih izdavačkih kuća. Ima 208 stranica u punom koloru, na tvrdom povezu, sa jako puno fotografija koje sam lično fotografisao ili pozajmio od vrhunskih fotografa. Trudim se da na ovaj način barem malo podstaknem lovce i podijelim svoje znanje, a sud o kvalitetu će dati čitaoci u bliskom vremenu”, rekao je Mijailović.
Lovio je divljač na više kontinenata ali ljubav prema lovu divljih svinja se najkasnije rodila jer su ga ranije više zanimali srndaći i druga visoka divljač, posebno sibirski srndaći i jeleni.
“Međutim, kako je vrijeme prolazilo, postao sam i ja strastveni lovac na divlje svinje što sam ostao do današnjeg dana, a jedan od razloga je bio taj da je u lovištu Rit kod Beograda njihova populacija narasla do nevjerovatnog broja. Divlja svinja je divljač koja je u sve većoj ekspanziji na ovim prostorima a razlog za to su povoljni tereni i odlični stanišni uslovi, uz obilje hrane i ukrštanje sa populacijama domaćih svinja", rekao je Mijailović.
Dodaje da je rekorder u prošloj godini u Srbiji bilo Lovačko udruženje „Beograd“ sa 650 do 920 ulovljenih divljih svinja po sezoni na više od 15 hiljada hektara lovno-produktivne površine.
“Na otvaranju lova na divlje svinje 15. aprila 2019. godine učestvovalo je 228 lovaca i za jedno veče odstrijeljena su 73 grla. Nažalost, broj svinja lovci moraju drastično da smanje zbog ogromnih šteta na usjevima. Samo u proljeće 2021. i pored organizovanog plašenja i čuvanja parcela, moralo se presijati oko 500 hektara kukuruza”, rekao je Mijailović.
Poseban odjeljak u knjizi posvetio je lovcima u rodnom Srpcu i krovnom savezu u Republici Srpskoj koji broji oko 20 hiljada članova i 105 članica, ističući da se divlje svinje love u vrhunskim uslovima a njihova brojnost je odlična u većini lovišta.
Goran Savanović, direktor Lovačkog udruženja „Srna“ iz Srpca, kaže da se divlja svinja vijekovima nalazi na teritoriji srbačke opštine. Prema njegovim riječima, vrši se prirodna selekcija i nekad je ima više a nekad manje, ali je njen kapacitet ove godine iznad planiranog.
“Srbac se nekad zvao Bosanski Svinjar i jedini je u Republici Srpskoj koji na grbu ima divlju svinju u trku. To pokazuje da je ima na našim prostorima i biće je sve dok se bude s njom gazdovalo u normalnim uslovima. Zbog velike brojnosti moguće su veće štete ove godine što ćemo pokušati spriječiti njihovim hranjenjem kako bismo ih zadržali u šumi”, rekao je Savanović.
On ističe da je Srbac privilegovan promocijom jedne ovakve knjige koja će mnogo značiti svim lovcima a naročito mladima.
“Lovci nisu samo ljudi koji stave pušku na rame i krenu da ubijaju, ovo je viši nivo lovstva i nivo kulture koji želimo da razvijamo. Čitajući ovakvu literaturu djeca će imati šta da nauče da bi, jednog dana, kada postanu punoljetni, i sami postali lovci”, rekao je Savanović.
Prisutnima na promociji obratio se i direktor srbačke biblioteke, Branko Savanović, koji je rekao da se radi o izuzetnom djelu koje će ući u Zavičajni fond biblioteke, dodajući da se radi o štivu koje se čita u jednom dahu.
“Za nju je karakteristična sveobuhvatnost jer se mladi lovci upoznaju šta je to divlja svinja, pa sve do načina lova, čeka, pasa koji se upotrebljavaju i slično, a stariji lovci će u njoj pronaći sebe i vidjeti kako su nekad lovili.Posebno je interesantan dio u kojem prezentuje recepte za jela od divlje svinje, među kojima se izdvaja file u sosu od bijelog vina na suprugin način, koga njegova supruga Jasmina uspješno priprema godinama”, rekao je Savanović i najavio da bi iduće godine trebala izaći autorova treća knjiga o lovu na srndaća, koju takođe planiraju promovisati.
Promociji je prisustvovao i srbački lovac Žarko Vlajinić koji se lovom aktivno bavi od 1997. godine i član je sekcije Razboj Lijevče za koju kaže da je dosta dobra, jer pored lova vrijedno radi na iznošenju hrane i čuvanju lovišta. U svojoj karijeri do sada je ulovio dvije divlje svinje težine 146 kilograma u lovištu u Rakovcu i 40 kilograma u Starom Martincu, a uspio je i raniti nekoliko divljih svinja.
“U tim trenucima čovjeka trese adrenalin ali se sve na kraju uspješno završi u većini slučajeva. Za dobar lov najpotrebniji je dobar pas, oko i oružje a zatim mir, tišina i strpljenje, naročito ako se lovi na čekama” istakao je Vlajinić.
Prije promocije knjige, održana je redovna izvještajna skupština Lovačkog udruženja „Srna“.
 
Tekst i fotografija preuzeti:Radio Srbac
Pročitano 339 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Vatrogasci spasili lisicu koja se zapetl…

20-05-2023 Hits:175 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

SANSKI MOST - Pripadnici Vatrogasne jedinice u Sanskom Mostu spasili su lisicu koja se zapetljala i zakačila o žicu u dvorištu jedne kuće, nakon što su ih o tome obavjestili vlasnici.   Elvira Serdarević, vlasnica domaćinstva, kaže kako je ukućane probudilo snažno glasanje neke životinje, nakon čega su ustanovili kako lisica visi...

Read more

Vrste lova na srndaće

18-05-2018 Hits:10791 Edukacija Aleksandar  - avatar Aleksandar

Lov na srndaće kod svakog lovca izaziva jedno posebno zadovoljstvo i svaki lovac svoju lovačku karijeru ne smatra potpuno ispunjenu ako nije ustrelio barem jednog srndaća. Srndać se obično lovi čekanjem na livadama na koji pred veče ili rano ujutru dolazi na pašu, ali pored takvog načina postoji još i...

Read more

Kurs ocenjivanja trofeja u Vitoševcu

10-03-2011 Hits:46460 Edukacija Urednik portala - avatar Urednik portala

U organizaciji Lovačkog Saveza Srbije 19.08.2010 godine u Lovačkom Udruženju Srna iz Vitoševca, organizovan je kurs o ocenjivanju trofeja evropske divljači: divlje svinje (kljove), srndaća (rogovlje) i lobanje predatora. Predavanje su održali Sekretar L.S.S. Diplomirani inženjer šumarstva Aleksandar Ćeranić i stručni saradnik u L.S.S. Boris Bajić. Svih 49 polaznika kursa...

Read more

Lovačko udruženje Srna Vitoševac

25-04-2012 Hits:148530 Predstavljanje lovišta Urednik portala - avatar Urednik portala

  Kako je sve počelo ... Na zboru u Jagodini 14.9.1902. godine ukinuto je savezno lovačko udruženje za Srez Ražanjski, jer udruženje u Ražnju nije izvršavalo obaveze po pravilima saveza niti po pravilima saveznog lovačkog udruženja i uprava mu zabranjuje rad. Stari članovi udruženja okupljaju se na zboru u Vitoševcu (detaljnije o naselju...

Read more

Jelen stradao na putu. Izleteo iz kanala…

30-09-2022 Hits:357 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Nakon ovog incidenta pozvano je Lovačko udruženje kako bi nastradali jelen bio sklonjen sa kolovoza. Na deonici puta od sela Кremna ka Mokroj Gori, u blizini mesta Trgovište, došlo je do saobraćajne nezgode kada je jelen iskočio na kolovoz i tada je u njega udario vozač putničkog automobila.   - Jelen je valjda...

Read more

Lovački Običaji II deo

19-06-2017 Hits:5902 Informacije za lovce Borivoj Vesković - avatar Borivoj Vesković

Nedavno smo Vam predstavili lovačke običaje, evo i nastavka tog teksta. Nošenje plena Poštovanje prema ulovljenoj divljači izražavamo I pravilnim nošenjem plena. Dostojno ponašanje prema ulovljenoj divljači, od lova, nošenja,odlaganja, prevoza I skladištenja je sastavni deo lovačke etike koja se pokazuje u odnosu prema divljači. Oblikovala su se pravila za nošenje određene...

Read more

Lovačka organizacija Zmajevac - lov na d…

07-03-2011 Hits:112214 Lov na divlje svinje Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovačka organizacija ''Zmajevac'' iz Zenice (BiH) u januaru 2003 godine organizovala je lov divljih svinja u lovištu otvorenog tipa ''Jelina'' kod Zenice u lovu je očestovalo 80 lovaca i u jednom lovnom danu lovci su uz pomoć dobro obučenih lovačkih pasa ostrelili 23 divljih svinja. tekst nam poslao Nusret Pasanbegović

Read more

Vrste lovišta

24-03-2016 Hits:8874 Edukacija Branko Đurđević - avatar Branko Đurđević

Lovište je površina zemljišta, voda i šume, kao i vazduh iznad te površine, koja predstavlja prirodnu celinu i obezbeđuje ekološke i ekonomske uslove za uspešno gajenje jedne ili više vrsta divljači. Lovište je jedinstvena površina dela prirodne i antropogene celine na kojoj ekološki uslovi omogućavaju proizvodnju – razmnožavanje, gajenje, zaštitu...

Read more

Iznošenje ostreljenih životinja iz loviš…

22-01-2015 Hits:5819 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Često u lovištu pronalazimo ostreljene životinje na samom mestu ostrela, jer ima i nesavesnih lovaca koji samo amputiraju određene delove (bilo da je reč o trofejnom delu ili sl.) dok ostali delovi ostaju na mestu ostrela.  Ovi ostaci šire neprijatni miris dok se ne raspadnu i potencijalni su izvor zaraze...

Read more

Ishrana lovačkih pasa

10-03-2016 Hits:20517 Kinologija Branko Đurđević - avatar Branko Đurđević

U kvalitetnoj ishrani psa, osnov treba da sačinjavaju žitarice uz dodatak 20 – 30 % proteina uz nešto povrća, vitamina i minerala. Pored kvalitetnog svežeg mesa koje je skupo, preporučuju se iznutrice koje treba davati kuvane. Štence bi trebalo od početka navikavati na sveže meso, jer ono ima više vitamina...

Read more

Podizanje mrcilišta je od značaja za oču…

30-01-2015 Hits:9715 Lov na predatore Urednik portala - avatar Urednik portala

U mesecu februaru lov na štetočine bi trebalo da bude primaran kao i prehrana tokom ovog perioda u određenim delovima lovišta gde je primetan veći broj sitnih i krupnih predatora. Na ovaj način olakšava se ostrel praćenje brojnog i zdravstvenog stanja i olakšava procena trofejne vrednosti svake jedinke i smanjuju...

Read more

Medvjedica koja je spašena bila upucana

08-07-2023 Hits:118 Humanost na delu Nenad - avatar Nenad

Jučer se dogodio nevjerojatan događaj u jajačkom naselju Kruščica koji je privukao pažnju brojnih medija kako u našoj zemlji, tako i u cijelom regionu. Naime, mještani su hrabro i humano reagirali spašavajući medvjedicu koja se zapetljala u žicu. Ova izvanredna intervencija pokazala je veliku dozu solidarnosti i ljubavi prema divljim...

Read more

Streljaštvo: Finale kupa za leteće mete

05-09-2022 Hits:298 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

STARA PAZOVA, 3. septembar 2022 – U organizaciji Streljačkog saveza za leteće mete Srbije održano je finale kupova za B grupu na strelištu u Staroj Pazovi, gde je sakulski strelac Cveta Ostojin osvojio četvrto mesto u plejofu.  „Iz nerazumljivih razloga Streljački savez na finalu nije objedinio sezonske rezultate i pretvorio finale...

Read more

Naseljavanje divljači u lovištu

24-06-2016 Hits:5906 Edukacija Branko Đurđević - avatar Branko Đurđević

Divljač se može naseljavati na područja koja do sada nisu naseljavala (introdukcija) i na područja koja su pre naseljavala, ali su iz nekog razloga, iščezla (reintrodukcija). Unošenje novih vrsta divljači na predele na kojima nisu obitavala je zahtevan i složen posao, jer takva naseljavanja nisu predvidiva i mogu da imaju...

Read more

Ostrel šakala u Đurđevu

14-10-2018 Hits:2783 Vaše lovačke priče Vaše lovačke priče - avatar Vaše lovačke priče

Dana 10.10.2018 godine u lovnom reviru LD Đurđevo (Udruženje "STARA TISA") ,član lovačkog društva Stojan Boroja je odstrelio u jednom izlasku, lovom čekanjem, četiri šakala. Populacija šakala je u ekspanziji a samo u toku ovog meseca je odstreljeno 8 komada ovog opasnog predatora na teritoriji našeg lovačkog društva. Tekst nam poslao Vladimir...

Read more