ponedeljak, 31 jul 2023 17:40

Отварање стрељане Ловачког друштва „Сокол“ Чађавица

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Јуче (субота) је у Чађавици отворено дуго очекивано стрелиште Ловачког друштва „Сокол“ Чађавица. Идеалан терен ван села посебно уређен за ову прилику и лепо време окупили су велики број гостију који су дошли да се такмиче у ТРАП-у. 
 
Отварамо стрељану за коју смо идеју добили пре три године. Игром случаја, још један члан и ја смо били у Хрватском ловачком савезу са покојним председником Ђуром Дечаком и у разговору смо га питали за донацију уређаја за избацивање глинених голубова.
 
 Добили смо потврдан одговор са додатним упутствима о правилима и условима које мора да испуњава терен да би се могло изградити стрелиште. Предлог смо гласали на управном одбору и прошле године почели да га спроводимо. Уредили смо терен, неке ствари смо унапредили и под руководством новоизабраног председника ЛУ „Сокол“ Чађавић Горана Будимира.
 
 Уређај је наручен, ХЛС је испунио обећање о донацији и тако је све кренуло, тако да смо задовољни што смо сачекали да отворимо стрелиште – најавио је председник Општине Чађавица Мирко Рончевић. 
 
Наша идеја је била да позовемо сва локална ловачка удружења и остале који су помогли у реализацији ове приче. Има људи који никада нису пробали гађање глинених голубова, па им је ово прилика да се окушају. 
 
Организујемо ТРАП турнир, гађање ваздушном пушком и гађање покретних мета (зечева). Припремили смо и ручак за све учеснике и мислимо да ће то бити једно лепо ловачко дружење – рекао је председник ЛУ „Сокол“ Чађавица Горан Будимир. У будућности планирамо да постојећи терен још више унапредимо, изградити печењару и пратеће садржаје како би нашим гостима било што удобније. 
 
Планирамо да организујемо турнире и сви заинтересовани су добродошли. Морам да истакнем да ништа од овога не би било могуће без људи који су изградњу стрељане препознали као добру идеју и донирали шта су могли. Захваљујем се продавницама "Вишња", "Слатина бетон", Аполониа, "Сајко пријевоз", "Мегамонт", "Амадеус", "Јукић", "Аксереал", "Бецкер", ОПГ Угљешић, ОПГ Пушкадија, ОПГ Новосел, „Осјечка пивовара” и други који се укључују јер је интересовање заиста велико – додаје Будимир.
 
 Земљиште на којем се налази стрелиште је у власништву општине Чађавица, која је Ловачком савезу дала у закуп на пет година, који ће наравно бити продужен – каже градоначелник Рончевић и додаје да је ово четврто стрелиште у нашег округа, осим стрелишта у Великом Растовцу, Ораховици и Бушетини. Председник Ловачког савеза је напоменуо и да, осим полигона за замке, планирају и гађање зечева у покрету и полигон за гађање ваздушном пушком, а планирају и изградњу полигона за дивљач. гађање вепра и гађање мете. 
 
– Мислим да ће нам то свима користити, јер будући млади ловци неће моћи да положе ловачки испит без полагања стрељаштва. У другим земљама то је већ постало обавезно, а ускоро ће бити и код нас. Што се тиче целе ове приче, Морам да изразим велико задовољство и да се захвалим члановима нашег удружења који су дали све од себе да припреме овај терен и дали сто посто труда и рада да он данас изгледа овако. Посебна захвалност иде и Хрватском ловачком савезу који је за овај скуп донирао 3.000 глинених голубова – закључује причу Горан Будимир. 
 
На турниру под називом ТРАП гађање глинених голубова учествовало је 9 екипа од по 5 или 6 такмичара. Такмичење је спроведено тако да је сваки такмичар имао прилику да гађа једном у 10 кругова и сваки хитац је носио један поен. Резултати су следећи: ЛУ Срњак Растовац: 88 бодова, ЛУ Сокол Чађавица – 1. екипа: 73 бода ЛУ Јелен Носковци – Млада екипа: 61 бод. 
 
Организатори су обезбедили пехаре за прва три места. Остале екипе: СД Ораховица 58 бодова, ЛУ Сокол Чађавица 2 екипе 51 бод, ЛУ Фазан Сопје 59 бодова, ЛУ Јелен Нова Буковица 53 бода, ЛУ Зец Четековац 33 бода и ЛУ Јелен Носковци 27 бодова. Било је и појединачно такмичење где је прво место освојио Драган Послончец, друго Даниел Новосел и треће место Мирослав Вуковић. У дисциплини „десетке“ пехаре за најбољи резултат освојили су Ивица Плеша за прво место, Давид Плеша за друго и Филип Пушкадија за треће место.
 
 У дисциплини гађање ваздушном пушком пехаре су освојили Стјепан Новосеелец за прво место, Мато Гргинац за друго и Дражен Пушкадија за треће место. У гађању зеца најбољи је био Стјепан Новосеелец, друго место освојио је Филип Пушкадија, а трећи Славко Ивић. У паузама такмичења сви учесници су могли да уживају у одличном ловачком пасуљу и роштиљу. 
 
Била је и добра капљица, а доброј атмосфери допринела је и музика. Било је то заиста лепо ловачко дружење које је потрајало и после такмичења... Јер у овој причи скуп је заузео прво место. 
 
 (Текст и фото: Ратка Турк)
Pročitano 130 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Lovačka zabava 13. marta posle dve godin…

24-02-2022 Hits:1014 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

Lovačko udruženje“Fazan“ u Vranju će 13. marta, u Hotelu „Simpo“ na Pržaru,posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa organizovati lovačku zabavu. „I na ovoj zabavi koju organizujemo posle uspešnog završetka lovne sezone će se pored članova našeg udruženja naći i članovi drugih lovačkih udruženja sa kojima smo tokom proteklih godina...

Read more

U Vranju zabranjen lov zbog niskih tempe…

08-01-2017 Hits:9176 Informacije za lovce Bojan Stanković - avatar Bojan Stanković

U lovačkom udruženju “Fazan” iz Vranja trenutno je na snazi Zabrana lova, zbog ekstremno niskih temperatura, kao i veće količine snega a ima i smetova van naseljenih mesta. Dobar pogled.

Read more

Lovci: Nezadovoljni smo odnosom Županije…

03-04-2022 Hits:2192 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Županijska udruga lovaca Panonija održala je godišnju skupštinu, koja je ujedno bila i izborna. Najvažnija odluka skupština je o reizboru dosadašnjeg predsjednika Nevenka Jakopovića, ali i informacija o bankrotu županijskog lovačkog saveza te kako je navedeno lošem odnosu županije prema lovačkim udrugama.     Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom...

Read more

CACIB Niš 2011

10-05-2011 Hits:45860 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

U nedelju 15.05.2011. godine sa pocetkom u 10h, u Niškoj Tvrdjavi održaće se CACIB. Sudije na izložbi su: I grupa: Peter Firic (SRB) II grupa: Martin Gschwindl (A)Igor Mioc (CRO)Dragoslav Vučetić (SRB)Zoran Ćurčić (SRB)Danilo Giorgio (I) III grupa:Mile Aleksoski (MK)Zoran Ćurčić (SRB) IV grupa:Dragan Janjić (SRB) V grupa: Paul Odenkirchen (CAN) VI grupa: Cristian Stefanesku (RO)Vlada...

Read more

Srećan uskrs Hristos Voskrese

20-04-2014 Hits:12412 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Hristos Voskrese   Srećan uskrs svim vernicima koji danas proslavaju ovaj praznik.

Read more

Nakon medvjeda, Sarajevom prošetala lisi…

20-05-2023 Hits:175 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Nakon što je juče zapažen medvjed u sarajevskom naselju Vratnik, sinoć je i u Olimpijskom selo snimljena lisica. Hodajući pločnikom između zgrada, kako kaže prolaznica koja je vidjela životinju, nije se činilo da se plaši.   “Vraćala sam se kući autom i pred samom zgradom ugledala kako neka životinja prelazi cestu – pomislila...

Read more

Divljač na baranjskim poljima stvara ogr…

08-07-2023 Hits:155 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Svake godine javlja se isti problem koji muči poljoprivrednike Slavonije i Baranje, a to su štete koje divljač ostavi za sobom. Poljoprivrednici se svake godine žale na milijunske iznose koje jako teško nadoknade.   Baranjskom poljoprivredniku Zvonku Jagarincu koji obrađuje oko 100 hektara zemlje, divljač, odnosno jeleni i srne uništili su više...

Read more

Kontrola rada stručnih službi

17-08-2013 Hits:15382 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Ministarstvo poljoprivrede i  Uprava za šume obaveštavaju sve korisnike lovišta u Srbiji da će sprovesti kontrolu svih korisnika lovišta u Srbiji. Po prvi put kontrolom biće obuhvaćeni svi u sistemu lovstva da se utvrde eventulne nepravilnosti tokom rada svi odgovornih lica. Gotovo svima su više dosadile razne ,,javne optužbe,, o...

Read more

МЕДВЕДИ ИЛИ АДМИНИСТАРЦИЈА – СА КИМ ЈЕ Т…

06-09-2023 Hits:119 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Одвајкада је познато да тарски медведи воле мед, па отуда није ни чудо што се стално труде да дођу до њега, не могу да одоле потреби за пљачком кошница. Многим пчеларима тако задају озбиљне главобоље. Ови горостасни грабљивци су у последње време врло чести гости пчелињака подно Таре, којима праве...

Read more

Deset godina sa Vama prvi lovački portal…

29-04-2021 Hits:1033 Manifestacije i dogadjaji Administrator - avatar Administrator

danas proslavljamo deseti rođendan našeg i Vašeg portala Lovačke-Priče.com

Read more

Po prijavi Lovačkog udruženja “Panonija”

15-09-2023 Hits:96 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Na dve lokacije imanja“Zobnatica” a.d. u poslednje dve nedelje uočeno 13 uginulih srna. Po prijavi Lovačkog udruženja “Panonija”, predstavnici ekološke policije, lovne i veterinarske inspekcije izvršili su danas prepodne uviđaj na imanju “Zobnatice” a.d. zbog uginuća srna, čija su tela uočena neposredno uz bazen koji se, kako se pretpostavlja, koristi za...

Read more

Mrki medved snimljen kod Babušnice

11-04-2023 Hits:296 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Sigurosna kamera na pčelinjaku u selu Raljin, na samo 14 km od Babušnice, snimila je mrkog medveda, a pretpostavka lovočuvarske službe je da se radi o mlađem medvedu, čiji tragovi su uočeni i prošle godine, ali tada nije bio snimljen.   Mrki medved je strogo zaštićena vrsta u Srbiji i u Evropi...

Read more

Поставили су километре електропастирских…

08-06-2022 Hits:332 Lov na divlje svinje Nenad - avatar Nenad

„Штета дивљачи прешла сваку меру, сваке године је све већа“ Млинови и околна насеља уз државну границу са Словенијом, у близини граничног прелаза Пожане / Сочерга. Мештани кажу да их више не пријављују и додају да желе да покупе оно што су посадили, а не да им дивље свиње наносе...

Read more

ЛУ Соко: Одстрељено 14 дивљих свиња

15-12-2022 Hits:503 Lov na divlje svinje Nenad - avatar Nenad

Сезона лова на дивље свиње у пуном је јеку. Ловачко удружење Соко из Бајине Баште планирало је да одстрели се 40 крмади у овој ловној сезони. Према речима управника ловишта Милана Леонтијевића, до половине децембра одстрељено је 14 дивљих свиња. Последње три одстрељене су у првој половини децембра. Зоран Цвијић...

Read more

Solišta + antiparazitik za zdravlje divl…

09-12-2014 Hits:12763 Edukacija Urednik portala - avatar Urednik portala

Solišta u lovištu moraju preko cele godine da imaju stočnu so za divljač, ovo je u obavezi korisnika lovišta ali i samih lovaca. Iznošenje mineralne soli za divljač je veoma bitno . Solišta ima ogromnu privlačnost za divljač i povećava otpornost i zdravlje srna, svinje i ostalih vrsta. Kao i čovjeku...

Read more

Drugi dio lova na srndaća 20.avgusta

02-09-2023 Hits:95 Predstavljanje lovišta Nenad - avatar Nenad

Lovačko udruženje”Srna”Srbac obavještava svoje članove da će se drugi dio lova na srneću divljač obaviti u nedjelju 20. avgusta a  za odstrel je preostalo 15 grla srndaća. Predsjednik LU”Srna” Goran Savanović poželio je dobar pogled svim lovcima i pozvao ih da vode računa o mjerama bezbjednosti. "Drugi dio lova nastaviće se nakon...

Read more