utorak, 28 februar 2023 08:20

Hajka na Zlatiboru opet prošla bez ulovljenog vuka

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Lovačko udruženje "Zlatibor-Čajetina" proslavilo je 120 godina postojanja, a u sklopu sabora održana je hajka na vuka po 41. put. Vuk je i ove godine nadmudrio lovce.
 
Magla, vetar koji popreko nosi sitni sneg, dva stepena ispod nule, a ispred lovačkog doma na Zlatiboru, na strelištu Zova, u ranim jutarnjim satima počelo okupljanje lovaca. Svi ko zapete puške spremni da krenu na hajku na vuka. Okupio ih je ovogodišnji Sabor lovaca, koji je počeo još u petak, a poslednji dan (u nedelju) namenjen je za hajku na vuka po 41. put.
 
Ove godine došlo je mnogo više učesnika nego prethodnih, a razlog je i proslava 120 godina postojanja lovačkog društva "Zlatibor-Čajetina". Došli su iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske (BiH), Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, preko njih 300. Pre zbora okupljaju se ispred Lovačkog doma, a unutra popiju kaficu i čaj da bi se ugrejali. Bilo je snega i kiše na ranijim hajkama, ali ovakve magle, kažu lovci još nisu videli. Svi trljaju ruke da bi ih ugrejali od hladnog vetra koji probija do kostiju, a u međuvremenu je počeo i sneg da pada.
Lovačke priče
Uz kaficu prepričavaju svoje lovačke priče iz prethodnih lovova, o divljim svinjama, lisicama, a poneko pomene i vuka. Mada, sa onima sa kojima smo pričali, svi su nekada upucali bar jednog vuka (!?). Da li su to samo njihove priče ili je istina, to samo oni znaju. Smeju se, šale se, pa nije ni čudo što kažu da u lov najviše idu zbog druženja.
 
"Pustio si brkove, e baš te briga, više te neće zvati Ćelo, nego Brko", čuje se za jednim stolom.
 
Na više mesta, unutra i napolje pod šatrama, sprovodi se upis i evidencija lovaca. Sekretar LU "Zlatibor - Čajetina" Marko Pantović za Agroklub kaže da su juče bile streljačke discipline, a danas sledi hajka. Podsetio je da je ova organizacija osnovana 1902. godine u Čajetini, ali zbog korone proslava je odložena za ovu godinu.  
 
"U prethodnih mesec dana smo intezivno pratili divljač. Primetili smo četiri vuka, pa će taj potez na kome će se loviti biti Lečića vrh, Vučijak, Klade. Očekujemo oko 300 učesnika u lovu i naše članstvo. Vreme nam ne ide na ruku, ali sve je to priroda i draž ove akcije. Nije idealno i nikad nije idealno, tako da smo naviknuti na razne uslove. Nadamo se da ćemo srediti vuka. Dozvoljen je odstrel pet vukova, ali mi ćemo biti zadovoljni i da jednog ulovimo", kaže Pantović i dodaje da su prošle godine imali priliku da odstrele vuka gde je gost pucao, ali nije bio precizan.
 
Aktima se određuje tačan broj vukova za odstrel
Evropska unija je zabranila lov vuka, pa na pitanje gde smo mi u tom, Pantović je mišljenja da Zajednica to uradila iz razloga što ga je ista i istrebila.
 
"Kod nas ne postoji razlog za takvim merama iz razloga što mi vuka imamo. Svake godine se kako na nivou lovačkih udruženja, tako i saveza, donose planski akte koji uređuju tačan broj koliko će se odstreliti vuka i druge divljače".
On dodaje da za razliku od prethodnih godina, ove i prošle godine bilo je manje štete koju su nanosili ovi šumski predatori. U samom lovištu kojim gazduje LU "Zlatibor-Čajetina" vukovi su rastrgli jednu košutu. Upravo uzgoj jelenske divljači je ono na šta su posebno ponosni u ovom udruženju.
 
"Pre dve i po godine pod pokroviteljstvom države pokrenuli smo projekat reprodukcija jelenske divljači. Do sada je na prostoru Zlatibora pušteno 60 jedinki jelena, od kojih je 48 u prirodi, a 12 je nedavno stiglo i nalaze se u prihvatilištu. Zabeležene su i prinove, pa tako sada ukupno imamo oko 80 jedinki jelenske divljači", kaže naš sagovornik.
 
To nije jedina prinova u ovom lovištu.
 
"Zajedno sa Biološkim fakutletom iz Beograda pokrenuli smo monitoring medveda gde smo obeležili četiri jedinke medveda, a oko 12 do 13 jedinki su stalno prisutne u našem lovištu. Njihova brojnost raste. Jedna obeležena mečka je omecila četiri mečeta", dodao je sekretar LU "Zlatibor-Čajetina".
 
I deca i žene deo hajke
Već je vreme za polazak na teren i daju se poslednja uputstva. Prvo što je izdao naređenje je da svi lovci pređu preko dezo-barijere zbog afričke kuge. Zatim su određeni i podeljeni sektori. Sa nestrpljenjem da krenu u hajku su i najmlađi učesnici, devetogodišnji Ranko i njegov brat Dejan Marković (14) sa Zlatibora.
 
"Nije nam prvi put da smo u lovu. Ranko je išao nekoliko puta, a ja sam bio više puta i na hajci na vuka. Idemo sa tatom i sve je super. Nema veze što je hladno, dobro smo obučeni. Od svega najlepše je druženje", kaže Dejan.
 
I ova akcija nije prošla bez jedine žene lovca Milice Bukvić. Ima 77 godina i ovo joj je 31. put da prirustvuje hajci na vuka.
 
"Nema žena u lovu, valjda im je malo teško, ali meni baš prija. Sada je veliki problem magla, pa vukovi imaju šanse. Ako sneg padne, biće tragova i lakšeg lova. Ovde sam najviše zbog šetnji i lepote prirode. Lepo je druženje i volim prirodu", kaže Bukvićeva.
 
Učestvuju i Vojvođani
Na Zlatibor je stigla i grupa lovaca iz Čuruga. Uroš Đuradin kaže da je prvi put na zlatiborskoj hajjci.
 
"Ovim se bavim od 1995. godine i prvi put sam ovde. Pre mesec dana sam ulovio prvog vuka u Blacu, nadam se da ću i ovde biti te sreće", kaže gost iz Čuruga.
 
Već 30 godina na zlatiborsku hajku na vuka redovno dolazi Branko Miodanić iz Prnjavora.
 
"Ove godine sam došao sa grupom od 16 lovaca. Imao sam sreće da sam pre nekoliko godina u Murtenici, a pre toga na Torniku ulovio vuka. To je poseban osećaj. Uloviti vuka je kao kada osvojite Vimblodon u tenisu. To je vrh u ovom sportu. Ima jedna priča da najpoznatiji lovac iz mog vremena pokojni predsednik Tito nikada nije ulovio vuka, jer ne može da se naštima. To mora da se ima sreće, volje, strpljenja i želje", kaže Miodanić i dodaje da su lovci humani i društveni ljudi, koji više unose, nego što iznose iz lovišta - oni prihranjuju i čuvaju divljač.
 
A kada su u pitanju vremenske prilike on kaže da nije baš pogodno vreme zbog magle - "ali, valjda će malo napadati snega".
 
"Ima jedna izreka koja glasi: za pravog lovca nema lošeg vremena i stroge žene", dodao je naš sagovornik.
 
Hajka se završila bez ulovljenog vuka.
 
tekst i fotografija preuzeti:Agroklub.rs
Foto: Zvezdana Gligorijević
Pročitano 108 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

Izložba retrivera Paraćin

11-09-2011 Hits:101992 Kinologija Urednik portala - avatar Urednik portala

Po pisanju sajtau subotu 01. oktobra 2011 godine u sklopu proslave dana Opštine Paraćin Kinološko društvo "Božidar Tornjanski" organizuje IV Specijalizovanu izloižbu pasa Retrivera i ocensku Reviju pasa. Retrivere će ocenjivati gost iz Severne Irske g-din Leam Moran, a na reviji pse će ocenjivati kinološke sudije Siniša Rančić iz Jagodine i...

Read more

II konkurs karikature „lov, ribolov i - …

28-11-2012 Hits:11398 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Konkurs karikature restorana Lovac, koji se organizuje u saradnji sa Udruženjem karikaturista Srbije FECO, prelazi u tradiciju. Ove godine, konkurs se raspisuje na temu “Lov, ribolov i - krivolov”. Svi zainteresovani karikaturisti treba da dostave do tri rada na adresu: Kreativa Unlimited, Poštanski fah 4, 11173 Novi Beograd ili putem e-mail...

Read more

PETA NACIONALNA IZLOŽBA PASA SVIH RASA u…

01-06-2022 Hits:265 Kinologija Nenad - avatar Nenad

Kinološko Društvo “Jastrebac” Blace po odobrenju Kinološkog Saveza Republike Srbije, organizovalo je danas  na stadionu “Kraj Jezera” u Blacu –   PETU NACIONALNU IZLOŽBU PASA SVIH RASA.   Pokrovitelj manifestacije je Opština Blace.   Izložba je zabeležila record jer je na izložbi učestvovalo preko 300 pasa.   Predsednik Kinološkog Društva “Jastrebac” Blace, Boban Đorđević ističe da se...

Read more

Zaštita divljači od poplava

12-03-2016 Hits:4226 Humanost na delu Urednik portala - avatar Urednik portala

Proglašene su mere zaštite divljači u lovištima http://www.mpzzs.gov.rs/pojacane-mere-zastite-divljaci-u-lovistima-za-vreme-trajanja-nepovoljnih-vremenskih-prilika/ Pošto je proleće reproduktivni period gotovo svih gajenih vrsta divljači a divljač se najčešće gnezdi i reprodukuje u blizini rečnih tokova gde su najviše izloženi udaru vodenih talasa. Lovci i lovni radnici trebali bi sa svojim psima ptičarima da ,,prečešljaju'' terene blizu reka i...

Read more

Stotinu godina Lovačkog udruženja „Prosa…

05-11-2022 Hits:176 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

GRADIŠKA – Na svečanosti održanoj sinoć u Gradiški, povodom 100 godina od formiranja Lovačkog udruženja „Prosara“, uručeno je više pohvala, povelja i drugih priznanja lovačkim sekcijama te udruženjima iz susjednih opština i država.   „Prosara“ uručio je Darko Ćulum, predsjednik Skupštine Lovačkog saveza Republike Srpske.   Svečanosti su prisustvovali i predstavnici lovačkih udruženja i...

Read more

KUP POBEDNIKA GONIČA U LJIGU: Levčani us…

28-02-2022 Hits:355 Kinologija Nenad - avatar Nenad

KD „Ljig“ iz Ljiga je organizovalo tradicionalni Kup pobednika. U nedelju, 27. februara, na kupu pobednika goniča u Ljigu, predstavnici srpskih rasa goniča iz Levča, imali su puno razloga za slavlje. Levčani su opravdali sva očekivanja i na najbolji način su predstavili naš Levač.   Srpski gonič Blek-Stena vlasnika Aleksandra Antića iz Dragova pobednik...

Read more

VOJVODINA – Pokrajinski sekretarijat za …

20-06-2022 Hits:541 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Cilj Konkursa je unapređivanje stanja populacije divljači i njenih staništa, opremanje korisnika lovišta i praćenje stanja pojedinih vrsta divljači na teritoriji AP Vojvodine.   Korisnici sredstava po ovom konkursu su korisnici lovišta sa teritorije AP Vojvodine.   Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje ovim konkursom je 40.000.000,00 dinara.   Sufinansiraće se izgradnja, rekonstrukcija i sanacija...

Read more

Dani vuka 2014

11-02-2014 Hits:13414 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovačko društvo Soko iz Kuršumlije organizuje XXV manifestaciju Dani Vuka dana 15.02.2014 godine. Okupljanje lovaca je zakazano za 06:30h ispred prostorija LU Soko iz Kuršumlije. Cena karte za ulazak u lovište za lovce je 500 dinara. Po završetku lova organizuje se i svačani ručak u Hotelu Radan u Prolom banji.  Prijave za...

Read more

Prehrana divljači U Schatberg

02-04-2011 Hits:11483 Lov u svetu Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovište Schatberg nalazi se u Republici Salzburg, mesto Saalbach u Austriji. Visina ovog lovista dostize 2040 metara nadmorske visine. Ova fotografija je slikana na nekih 1250 metara nadmorske visine. Teren je planinski i pokriven je borovom i jelovom šumom. Lovište je jako bogato i otvorenog je tipa. U lovištu zastupljena...

Read more

Organizovana tradiconalna „Šakalijada“. …

01-03-2023 Hits:45 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

Gradska opština Pantelej u saradnji sa Lovačkim udruženjem grada Niša organizovala je tradicionalnu, trinaestu po redu, „Šakalijadu“, u širem ataru sela Gornja Vrežina. Manifestaciji je prisustvovala predsednica Gradske opštine Pantelej, Nataša Stanković sa najužim rukovodstvom.   Ispred Zadružnog doma u Gornjoj Vrežini, učesnici Manifestacije prezentovali su ulov, a nakon toga proglašeni su najuspešniji...

Read more

JLO Konjic najorganizovanije lovačko dru…

21-08-2022 Hits:180 Manifestacije i dogadjaji Nenad - avatar Nenad

Na Velikom polju Igman u subotu je organizovana manifestacija „Druženje lovaca Igman 2022“ . Na ovoj manifestaciji učestvovao je  veliki broj lovaca, koji su imali priliku da se druže te da učestvuju u raznim takmičenjima.   Član Upravnog odbora Saveza lovačke organizacije BiH i potpredsjednik Jedinstvene lovačke organizacije Konjic Dženadin Podrum, zadovoljan...

Read more

Разоружани ловац: Спреман сам за полигра…

19-10-2022 Hits:261 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Прошло је пуних девет мјесеци откако је шибенска полиција Ивици Калчини одузела ловачку пушку, а потом у јулу подигла оптужницу којом се Калчина терети за ремећење јавног реда и мира и омаловажавање службеног лица. Случај је окончан на Опћинском суду у Книну, али још није одржано нити једно рочиште. Полиција...

Read more

III Nacionalnu izložbu pasa svih rasa - …

10-08-2013 Hits:276200 Kinologija Urednik portala - avatar Urednik portala

Kinološko Društvo Kosjerić, 24. avgusta 2013 godine organizuje III Nacionalnu izložbu pasa svih rasa. Izložba će biti održana na terenima Sportskog centra Kosjerić.Na izložbi mogu biti izloženi rasni psi koji imaju rodovnik izdat od kinološkog saveza Republike Srbije ili rodovnik izdat od inostranih kinoloških organizacija koje su priznate od FCIa...

Read more

Dvesta lovaca i nijedan nije ulovilo vuk…

23-02-2022 Hits:798 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Šumska zver je i ove godine uspešno izbegla lovce, a može se reći da je imala i sreće. Lovac je pucao, ali je i promašio.   Na Zlatiboru je ovog vikenda održan 40. Sabor lovaca Srbije, u okviru koga i tradicionalna hajka na vuka. Oko 200 lovaca se sakupilo iz svih krajeva Srbije i...

Read more

Multilokularni ehinokokus kod divljih ži…

03-11-2017 Hits:2909 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

Stručnjaci novosadskog Pasterovog zavoda otkrili postojanje opasnog parazita koji prenose šakali i lisice. Parazit je multilokularni ehinokokus i ovaj parazit za čoveka može da bude smrtonosan. Ove informacije je direktor Pasterovog zavoda u Novom Sadu Dušan Lalošević preneo gledaocima Jutarnjeg programa na RTS-u. Ovaj parazit živi kao odrasla jedinka u crevima psa...

Read more