nedelja, 21 maj 2023 07:11

Dva miliona evra za spašavanje lanadi u kosidbi - u Nemačkoj

Napisano 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Najvažnije je da poljoprivrednici imaju osećaj da moraju zaštiti divljač. Zašto i kako?
Nemačko ministarstvo poljoprivrede nastavlja s finansiranjem nabavke dronova za spašavanje lanadi, ali i drugih divljih životinja koje svako proleće stradaju prilikom kosidbe. Ove će godine za tu namenu lovačkim udruženjima biti na raspolaganju dva miliona evra. Pri kupovini drona pokrivaju 60 odsto troškova investicije, maksimalno 4.000 evra po uređaju. Reč je o letelicama s termovizijskom tehnologijom koja se smatra najboljom opcijom spašavanja divljih životinja. 
 
Za to vreme na našim područjima malo ko pazi na lanad, zečeve, ali i ptice koje se sada gnezde u poljima. Ove životinje ne znaju ili jednostavno ne mogu pobeći i ostaju na milost i nemilost oštrih noževa kosilice. 
 
Lovci i poljoprivrednici moraju sarađivati
Savremeni načini poljoprivredne proizvodnje doveli su na polja moćne i brze mašine, koji u obradi zemlje pružaju mogućnost kakve se donedavno nisu mogle ni zamisliti. Ali, mogu naneti veliku štetu divljači i zaštićenim životinjskim vrstama. 
 
Doktor poljoprivrednih nauka Tomislav Dumić ističe da osim mehaničkih oštećenja, životinje doživljavaju i stres što se odražava na plodnost, genetiku, a mogu uzrokovati i smrt.
 
Svest o zaštiti mladunaca na poljima je razvijenija u zapadnoevropskim zemljama poput Nemačke, Austrije, Češke i tako dalje, gde lovci zajedno sa poljoprivrednicima provode programe isterivanja i spašavanja divljači pre obrade zemljišta, a dokaz je i dva miliona evra s početka članka. Dumić ističe kako tamo postoje i specijalizovane službe koje se bave tom problematikom, a mediji (pisani i elektronski) lovne i poljoprivredne struke konstantno upozoravaju na važnost zaštite divljači i životinjskih vrsta.
 
Ipak, kaže kako je najvažnije da poljoprivrednici imaju osećaj da moraju da zaštite divljač.
 
"Ukoliko ga imaju pa uz to i dobru volju, nikakav zakonski propis im nije potreban. Nažalost, malo je njih koji tokom kosidbe razmišljaju o njihovoj zaštiti. Radne mašine ne koriste i nemaju ugrađene plašilice pa tek poneka divljač uspeva da pobegne s livade", navodi Dumić dodajući da je stvarne štete na milionima hektara nemoguće je proceniti. 
 
Naglašava i da najvećim delom lovnih površina upravljaju amaterska lovačka udruženja bez stalnih profesionalaca u lovištu koji bi stalno mogli da nadziru rad poljoprivrednih mašina.
 
"Ako se uništena divljač ne pronađe odmah, ubrzo je pojedu predatori, pa je počinjenje štete i počinitelja nemoguće dokazati. Paljenje rastinja, neadekvatan rad sa mašinama bez plašilica i druge štetne radnje najviše se sprovode zbog nepoznavanja zakona, ali i zbog nemara poljoprivrednika."
 
Strogi zakon i kažnjavanje u Nemačkoj
Dumić kaže kako se u nemačkom se zakonodavstvu i sudskoj praksi nepreduzimanje mera za zaštitu divljači prilikom kosidbe strogo kažnjava. Kao primer, a o kojem je u Lovačkom vesniku, u članku "Plašilice i detektori za spas mladunčadi" pisao Abramović V., daje presudu prema kojoj je nesmotreni poljoprivrednik, koji je kosidbom usmrtio pet lanadi, kažnjen s približno 1.800 evra, neračunajući sudske troškove. Ističe da će takve kazne nakon predviđenog preuzimanja zaštite divljači u Ustav Nemačke biti još strože. 
 
Greška tog počinilaca ponajpre je bila u tome što nije lovokupca obavestio o datumu kosidbe. Dakle, i kod nas je nužna uska saradnja poljoprivrednika i lovaca, ne samo u primeni uređaja za plašenje na kosilicama nego i u obaveštavanju o nameri i danu košnje. Na taj način bi lovci mogli pravodobno delovati, ponajpre obilaskom kosidbene površine neposredno pre kosidbe te pokušajem otkrivanja divljači i legla koja se na njoj nalaze. U tome posebno mogu pomoći izvežbani psi ptičari.
 
Kada su najugroženiji? 
"Problem stradavanja divljači može se rešiti jedino saradnjom lovaca i poljoprivrednika, jer je izuzetno važno poznavanje lovišta te biologije i navika divljači koja obitava na tom području", ponavlja Dumić.  
 
Razdoblje ugroženosti pojedinih vrsta od poljoprivredne mehanizacije može se videti u tabeli koja je deo završnog rada Stradanje divljači od poljoprivredne mehanizacije, Nemanje Irića. 
 
Dakle, kada se god može, kosidbu bi trebalo odložiti ili pak koristiti neki od načina za sprečavanje povređivanja i usmrćivanja, a njih je nekoliko. 
 
Jedan od njih je upotreba hemijskih sredstava ili repelenata neugodna mirisa, koji mogu uznemiriti i oterati divljač, a o čemu Irić detaljno piše u svom radu kojega možete pronaći na ovom linku. 
 
Tu su i različite fizičke metode kao što su ograde, postavljanje vizualnih naprava (plašila od vreća, različitih reflektora koji odašilju svetlost, strašila poput lutaka i sl.), radio uređaja, različiti akustične naprave (zvončići, limenke, čegrtaljke na vetar i vetar). Takođe, od pomoći je pretraživanje i isterivanja divljači sa školovanim psom. Efikasna je i upotreba mehaničkih plašilica od lanaca na mašinama. Tu je i adekvatan način kosidbe i odlaganja iste, upotreba infracrvenih detektora koji reaguju na toplotu životinje i automatski zaustavljaju rad kosilice te konačno upotreba bespilotne letelice s termovizijskom kamerom za pretragu područja.
 
Način i odlaganje kosidbe
Ono što možete napraviti bez ikakvih ulaganja je livade kositi od središta prema spolja. Kosidbom usmerenom prema središtu livade divljač teramo u kolonu u kojoj će sigurno stradati.
 
Kod posebno dugih livada, naročito uz put, treba kositi s jedne strane prema drugoj tako da divljač ima mogućnost sklanjanja na drugu parcelu, odnosno bega od saobraćajnice. Velike parcele mogu se podeliti na više manjih i kositi od središta prema van. Prilikom košnje može se podignuti nož kosilice, jer već nekoliko centimetara može spasiti život divljači.
 
Kosidbu, ako je ikako moguće treba odložiti za kraj juna ili početak jula, kad se većina mladih fazana, jarebica, kosaca izlegla i postala sposobna za beg.
 
Izvor:Agroklub
Foto:Lovačke Priče (ilustracija)
 
Pročitano 93 puta

Ostavi komentar

Molimo Vas proverite da li ste uneli svuda gde stoji (*) ova polja su obavezna.\nOsnovni HTML kod je dozvoljen.

Adresar Lovačkih udruženja Adresar prodavnica lovačke opreme Adresar kinoloških udruženja

Pročitajte još i ...

9. međunarodni sajam lova ribolova lovno…

21-05-2017 Hits:3808 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

U četvrtak 25 maja od 11:00 na Šumadija sajmu u Kragujevcu zvanično će biti otvoren deveti po redu „Međunarodni sajam lova,ribolova ,lovnog turizma i nautike.“ Na sajmu će biti zastupljene firme iz oblasti proizvodnje i prometa sportskog i lovačkog oružja, lovačkog i ribolovačkog pribora i opreme, lovačke municije, kao i organizacije...

Read more

U blizini Bačkog Petrovca otkriveni novi…

22-04-2022 Hits:294 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Kada se za par godina budete pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su danas na dve lokacije u blizini Bačkog Petrovca otkrili nove slučajeve masovnog trovanja...

Read more

Nagrada za „njegovu glavu“ ističe 31. ja…

05-01-2023 Hits:178 Lov na predatore Nenad - avatar Nenad

Nemački lovci traže ubicu ljubimice Ursule fon der Lajen, nagrada za „njegovu glavu“ ističe 31. januara   Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, izgleda, ne voli da "pleše" sa vukovima – posebno kada je reč o njenom imanju. A priča o predsednici Evropske komisije i „Velikom nevaljalom vuku” počela je jedne...

Read more

VI Niški lovački sabor - Leskovik 2012

27-03-2012 Hits:9100 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Dana 25.03.2012. god. održan je VI Niški lovački sabor u Leskoviku. Na manifestaciji su prisustvovali predsednik lovačkog saveza Srbije Zoran Popović, Tomica Radosavljević, gradonačelnik Niša Miloš Simonović kao i predsednici opština Crveni Krst i Pantalej. Bili su i gosti iz Banja Luke i Sofije. Kulturno umetničko društvo iz Leskovika je izvelo...

Read more

Nakon osam godina izabrano novo rukovods…

12-07-2022 Hits:285 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Na redovnoj izbornoj skupštini za predsednika Lovačkog udruženja i upravnog odbora, održanoj juče u Biljegu, u Opštini Merošina, nakon osam godina izabrano je novo rukovodstvo Lovačkog udruženja „Mali Jastrebac“. Dužina mandata iznosi četiri godine. Većinom glasova za predsednika Udruženja izabran je Andrija Jovanović, diplomirani ekonomista iz Lovačke sekcije „Krajkovac„, za predsednika skupštine...

Read more

Srećna nova 2017

31-12-2016 Hits:3822 Informacije za lovce Urednik portala - avatar Urednik portala

 Želimo Vam puno uspeha u novoj 2017 godini.   Dobar pogled

Read more

"KRIVOLOVCI USPJELI DA POBJEGNU…

24-12-2022 Hits:138 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Direktor NVO Breznica, Milorad Mitrović, Vijestima je kazao da su čuvari dobara NP "Durmitor" na licu mjesta, pored odstrijeljenog divojarca, zatekli tri strane državljanke   U srcu Nacionalnog parka "Durmitor", nedaleko od mjesta Tepca, jutros je odstrijeljena jedinka divojarca, u trećoj godini starosti, kazao je za Vijesti izvršni direktor NVO Breznica, Milorad...

Read more

Јoш једна зараза паразитом лисице у Срем…

26-03-2023 Hits:585 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - У Срему је потврђен нови случај мултилокуларног ехинококуса, болести коју преносе лисице, а која код човека расте као тумор и може да буде фатална, ако се не открије на време, а како наводе стручњаци прети и беснило које је све ближе границама Србије, пишу Новости. Како наводе, као...

Read more

CACIB Podgorica 2011

15-05-2011 Hits:47859 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Kinološko društvo Podgorica poziva sve ljubitelje, vlasnike i odgajivače pasa na XI Medjunarodnu izložbu pasa - CACIB Podgorica 2011. Izložba će se održati 04.06.2011. godine na Trim stazi u Toloskoj šumi. Rok za prijavu je 01.06.2011. godine. Sve informacije na telefon +382 69 269 777; +382 69 286 226 ili...

Read more

Ženu na plaži ugrizla divlja svinja

16-07-2022 Hits:582 Lov na divlje svinje Nenad - avatar Nenad

Žena koju je ugrizla divlja svinja na plaži u Đenovi nedugo nakon što je pojela parče pice još jedna je u nizu italijanskih državljana koji su doživeli bliski susret s ovim životinjama. Nakon incidenta, žrtva divlje svinje poručila je da je Đenova "grad u propadanju", piše Gardijan. Napad se dogodio na...

Read more

Poljoprivrednici na mukama: Što ne uništ…

11-08-2022 Hits:280 Lov na divlje svinje Nenad - avatar Nenad

TUZLA - Poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona traže od nadležnih da divlje svinje proglase štetočinama i da se odstrel vrši tokom cijele godine, jer prave sve veću štetu na usjevima.   Tuzlanski kanton ima 1.350 proizvođača mlijeka i 8.500 muznih grla. Radi se o značajanom prostoru za proizvodnju hrane u BiH te je...

Read more

Štenećak kod pasa

19-06-2016 Hits:11017 Kinologija  - avatar

Štenećak je virusno, veoma rašireno i teško oboljenje pasa. Pas se može inficirati u bilo kojoj starosnoj dobi ali najčešće oboljevaju psi od 3-6 odnosno 12 meseci. Inficirane i obolele životinje izlučuju virus preko nosnog i očnog iscedka, kao i putem pljuvačke i mokraće. Zaraza se ne širi samo direktnim...

Read more

Srndać ne pada ni od petog metka

14-05-2011 Hits:66202 Zanimljive priče iz lova Urednik portala - avatar Urednik portala

Svako lovačko društvo medju svojim članstvom ima bar jednog velikog saljivdžiju koji smišlja razne smicalice radi šale sa drugim lovcima. Isti slučaj je i kod nas. Da se ne bi naljutio dotični daćemo mu lazno ime Pera. Pera je bio veliki zaljubljenik u lova na srndaća i taj lov je...

Read more

Lov na banatsku lisicu 2014

10-01-2014 Hits:9746 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Tradicionalna manifestacija "Lov na banatsku lisicu" odrzaće se 18. januara u Alibunaru, u organizaciji Lovačkog udruženja "Srndać" i Opštinske turističke organizacije. Prema rečima predsednika Organizacionog odbora Zorana Prebiračevića i predsednika Opštinskog lovačkog udruženja "Srndać" Geze Lelika, očekuje se učešce više od pet stotina lovaca iz zemlje i regiona. Okupljanje lovaca zakazano...

Read more

Operisan dečak koji je ranjen u lovu kod…

09-01-2023 Hits:203 Informacije za lovce Nenad - avatar Nenad

Tokom nedelje uveče operisan je 13-godišnji dečak koji je ranjen u lovu u selu Vlasi kod Pirota, a iz Univerzitetskog kliničkog centra Niš kažu da je svestan, komunikativan i stabilnih vitalnih parametara. Nakon jučerašnjeg prijema i dijagnostike, kažu iz UKC-a, 13-godišnjaku je zbog povreda grudnog koša urađena torako-drenaža. Tokom večeri, neurohirurške povrede...

Read more

Lovačka olimpijada Niš 2008

24-03-2011 Hits:46839 Manifestacije i dogadjaji Urednik portala - avatar Urednik portala

Lovačko udruženje Niš i gradska opština Pantelej 20.10.2008 godine organizovali su drugu Lovačku Olimpijdu na izletištu ''Gradac'', lovci Niša ugostili su kako to samo Nišlije znaju ''sa merak'' lovce iz desetak gradova Srbije ali i i prijatelje lovce iz Soluna (Grcka) i lovce iz Bjeljine (Republika Srpska) više od 200...

Read more